Kako napisati uspješan i učinkovit newsletter?

Prije svega Vaš newsletter treba biti kratak i sažet.

S današnjim opterećenjem e-maila i informacijama kojima smo svakodnevno okruženi, nemamo vremena za čitanje dugih e-mailova. Dugi tekstovi, koliko god bili važni i zanimljivi, “bit će odgođeni za kasnije” i znamo što se obično događa s njima – velika je vjerojatnost da budu zaboravljeni.

Ako odlučite svojim klijentima poslati članak – preporučujemo da ne prelazite 450 riječi i uključite samo ono što je stvarno bitno Vašim klijentima (s njihove točke gledišta).

Ukoliko odlučite poslati novosti (update-ove) o promocijama, prodaji, događajima ili vijestima, pokušajte ne prelaziti više od4 , više od toga Vašem kupcu će biti teško obuhvatiti i vjerojatno će ga preskočiti.

Izradite newsletter maksimalno na dvije stranice – ne više.

Mora biti zanimljiv i jedinstven!

Prilikom pisanja newslettera navedite koliko je važno slati korisnicima vrijedne informacije. Poželjno je da Vaše pisanje bude zanimljivo – kako u pogledu teme tako i pisanja. Razmislite o stvarima koje subitne Vašim korisnicima – nove ažurirane informacije, informacije iz druge perspektive, koje se razlikuju od uobičajenih informacija. Bez obzira koliko je važan Vaš članak, ako ga ne napišete dobro, newsletter će se odmah premjestiti u „trash“ folder, a sljedeći koji pošaljete vjerojatno se neće niti pročitati. Ako pisanje nije Vaša jača strana, dajte profesionalcu da to učini za Vas jer vrlo je bitno poslati poruku u odgovarajućem i uvjerljivom tonu.

Intrigantan i pozivajući naslov

Kao i svaki drugi marketinški sadržaj, newsletter se mjeri i pregledava u velikoj mjeri po naslovu. Zanimljiv i zavodljiv naslov povećati će vjerojatnost da će klijent otvoriti i pročitati e-mail. Neprivlačan naslov neće proizvesti dovoljno znatiželje u klijentu te neće ni otvoriti e-mail. Pokušajte biti kreativni i privući svoje klijente naslovom koji će im objasniti da je sadržaj vrijedan njihovog vremena te da baš u tom e-mailu leži rješenje za njihove probleme. Na primjer, agent za životno osiguranje poslao je newsletter svojim klijentima – članak s naslovom – “Tržište osiguranja”, zamijenite sa boljim naslovom poput “Kako uštedjeti tisuće kuna u plaćanju životnog osiguranja?”

Osobna poruka

Započnite newsletter s imenom klijenta – “Pozdrav Ivane”.Korištenjem imena klijenta dobivate njegovu pozornost i povećavate vjerojatnost da će klijent nastaviti čitati sadržaj kao da je njegov privatni e-mail. Newsletter je dio odnosa kojiiamte sa svojim klijentom, i e-mail s njegovim imenom dati će mu osjećaj pripadnosti i bliskosti. Upotrijebite newsletter kao priliku za kontakt i virtualno povezivanje s Vašim klijentom. Dijelite s njima i pozovite ih da koriste Vaše usluge. Osobni pristup sadržaju važan je i moćan element uvjeravanja koji ulijeva sigurnost klijentu i potiče ga da Vas kontaktira. Kada šaljete newsletter svojim klijentima, provjerite jesu li Vaše informacije suptilne i nenametljive. Zapamtite! Tema newslettera je: Informacije namijenjene Vašim klijentima i rješavanju njihovih problema. Obavezno završite e-mail osobnim pozivom, pozivom da Vam se jave, koristeći Vaš potpis. Ukoliko pišete članak, spojite svoje iskustvo i poslovno iskustvo s temom o kojoj pišete. Važno je da nemate pretjeranu prisutnost – što se više pojavljuje, više će newsletter izgubiti svoju svrhu i postati uznemirujući oglas.

Pouzdanost

Kako bi se informacije koje šaljete svojim klijentima putem newslettera smatrale pouzdanim, moraju biti objektivno napisane. Inače će imati manju vrijednost našim klijentima što može rezultirati odjavom s newlettera ili manjim brojem otvaranja newslettera. Ako je članak o Vama ili Vašem proizvodu, napišite ga u 3. licu. Takvo pisanje daje čitatelju osjećaj novinarskog znanja, a ne marketinškog e-maila koji dolazi iz profitnog poslovanja.

Koristite ispravni jezik (!)

Provjerite znate li pravilno napisati newsletter i općenito pisati.

Kada završite s pisanjem i uređivanjem newslettera, neka druga osoba pročita sadržaj i ispravi pravopisne pogreške, pogreške pisanja koje Vi, kao autor, ne vidite. Ta će Vam osoba također moći reći je li newsletter jasan i dovoljno razumljiv.

Svaki newsletter poslan Vašim klijentima predstavlja Vas i Vašu tvrtku i trebali biste to učiniti na najbolji mogući način.

Bitno je i od velike vrijednosti usmjeriti pisanje ciljanoj publici. Prilikom pisanja sadržaja Vašeg newslettera pokušajte zamisliti svog tipičnog klijenta i pišite njemu.

  • Pokušajte ne koristiti previše poznatih superlativa i prodajnih izraza
  • Izbjegavajte profesionalne pojmove iz svog poslovnog svijeta koji Vaši klijenti možda ne razumiju
  • Nemojte koristiti skraćenice

Jednina ili množina?

Newsletter je poput razgovora s klijentom.

Stoga se uvijek obratite u jednini. To će omogućiti Vašem klijentu da se osjeća kao da se osobno obraćate njemu.

Lagano i lijepo za čitati

Neka Vaš newsletter bude lagan i ugodan za čitati. Koristite informacije koje su važne i zanimljive, ali da nisu zamorne.

Humoristično pisanje pomaže da čitatelj prođe kroz sadržaj do kraja, a također pruža ugodnu stanku usred zaposlenog i napornog radnog dana.

Bilo da pišete članak, savjete ili vijesti, napišite svoj newsletter na način koji je  jednostavan za čitanje:

  • Koristite natuknice za odjeljivanje tema u članku snaslovima, odlomcima i odvojite ih razmacima
  • Pišite kratke rečenice i koristite font koji je lako čitati
  • Stavak sa gustim sadržajem bit će teško čitati i vjerojatno će se preskočiti
  • Vaš je zadatak čitanje učiniti što zanimljivijim i jednostavnijim za klijenta

Poziv na akciju

Svaki marketinški sadržaj trebao bi završiti pozivanjem klijenta da Vas kontaktira. Bilo bi dobro da svaki put završite svoj newsletter s novom rečenicom navodeći dobar razlog zašto bi Vas trebali kontaktirati.

Vrijeme slanja – zakazivanje

Preporučljivo je poslati newsletter radnim danom oko 10:30 sati. U ovo vrijeme, većina Vaših klijenata je u uredu, pregledava svoje e-mailove od prethodnog dana.

Pripremite se!

Slanje newslettera svojim klijentima poziva ih da Vas kontaktiraju. Potrebno je biti spreman brzo odgovoriti na bilo kakav upit.

Ako se Vaš newsletter šalje mnogim korisnicima, i vrlo je vjerojatno da ćete biti preplavljeni komentarima, budite spremni za to. Nedostatak odgovora potencijalnim i zainteresiranim klijentima bit će razočaravajuć i može donjeti više štete nego uspjeha.

Čist dizajn

Pokušajte ne preopteretiti newsletter s dizajnom – informacije su glavna stvar u newsletteru, a dizajn je ukrasni element. Newsletter bi trebao biti jednostavan, čist i ugodan za čitanje.

Newsletteri i marketinški e-mailovi su novi i moćni oglasni kanali.

Doali platforma pomaže Vam da pametno kreirate newsletter i pobrinite se oko svih detalja, od projektiranja do rasporeda i još mnogo toga.

Nemate vremena izraditi vlastitu kampanju? Ne brinite!

Naš tim može izraditi i voditi kampanju za Vas, jamčimo Vam sjajne rezultate.

Smatrate da Vam je potrebna pomoć i podrška za stvaranje Vašeg newslettera? Doali tim će Vam rado pomoći i voditi Vas kroz online komunikaciju.